Projekti: kukkapenkin suunnitelma kasvuvyöhykkeelle 5

Rakkaan mummon kukkapenkki uusiksi

Viimeksi kun kirjoittelin ja haaveilin keväästä, pienet poikaset ihmeellisesti nukkuivat hetken verran yhtä aikaa. Jälleen on tullut tällainen outo madon reikä universumiin ja käytän sen hyväkseni taputtelemalla näppäimistöä.

Olemme olleet viikon verran mummolassa äitini luona remonttievakossa ja huomasin, että keväthän se tulee tänne Pohjoispohjanmaallekin!

kevään ensi merkit kasvuvyöhyke 5. pihan suunnittelua. Sosolle saapuu kevät ja kukkapenkin suunnittelu

Lapsuuden kotini etelänpuoleisesta nurkkauksesta lumen alta paljastui kukkapenkki, jonka oli äidin mukaan valloittanut jokin mystinen kukka, jonka olemme joskus jostain siirtäneet. En tiedä miksi, minulla ei itselläni ole tästä kukasta minkäänlaista muistikuvaa, vaikka luultavasti olen itse ollut syypää koko kasvin ilmestymiseen Sosolle, noin X  vuotta sitten, kaukaisessa nuoruudessa.  Päätin korjata vääryyden ja suunnitella tilalle toimivamman ratkaisun.

Pari tuntia vierähti. Poikaset nukkuvat jälleen – tällä kertaa yöunta. Kuuntelen raollaan olevasta ikkunasta joutsenten töötöttelyä, kun ne lentävät peltojen yli joelle yöksi. Aamulla ne lentävät takaisin ja häviävät valkoisina vielä lumiseen maisemaan. Täällä, jos missä voi antaa luovuudelle tilaa ja toteuttaa puutarhurin luonnetta.

Mitä kasveja tuuliseen, kylmään ja kuivaan paikkaan?

Rajoittavia tekijöitä kukkapenkin suunnittelussa tässä tapauksessa on sijainti. Location location location! Olemme kasvuvyöhykkeellä viisi ja uusittava kukkapenkki on aika tuulisella paikalla vaikkakin talon nurkalla, joka on hyvin paahteinen ja kuiva. Näin keväällä kun ensimmäiset sulat alkavat näkyä alamme jo kuumeisesti etsimään vihreitä ja keltaisia läikkiä kuolleiden versojen peittämästä maasta. Ehdotan äidille, että tuohon kevään ensimmäiseen sulaan kohtaan pitäisi tietenkin istuttaa kevätkukkijoita!

Mitä kasveja tuuliseen, kylmään ja kuivaan paikkaan?

Erilaiset tekstuurit ja sävyt tekevät kukkapenkistä mielenkiintoisen kaikkina vuodenaikoina

Pirteän keltaista esikkoa (Primula veris) tulppaaneita ja narssiseja havujen, kuten kääpiökatajan (Juniperus communis Repanda) kanssa. Kesällä havujen kanssa voisi kukkia matalahkoja punaisia kukkasia keltaista seinää vasten. Istutus alue on sen verran pieni, että en halua siihen liian montaa sortimenttia. Valitsen istutukseen punaisia ja kestäviä ns. vuoristoperennoja, Alpine perennials, joina opin ne tuntemaan harjoittelussa Englannissa. Niillä tarkoitetaan hyvin talven- ja kuivuuden kestäviä kasveja. Näin keväisin lämpötilat vaihtelevat niin paljon. Tuossa aurinkoisessa nurkkauksessa saattaa olla alkukevään päivinä auringon paistaessa yli 20 astetta lämmintä ja yöllä vielä kuitenkin 10 astetta pakkasta. Laitamme nurkkaukseen siis kylmänkukkaa (Pulsatilla), neilikkaa (Dianthus) ja korallikeijunkukkaa. Tekstuurin kontrastiksi ehkä isomaksaruohoa (Sedum telephium) ja hopeatoppoa, kirjosiniheinää (Molinea caerulea), jolla on koristeheinistä hyvä talvenkestävyys tai hietakastikkaa (Calamagrostis), joka on myös luonnonvarainen suuressa osassa Suomea.  Mahtuisikohan kiven taakse vielä valkoinen loistosalvia kirkastamaan yhdistelmää.

kukkapenkki haastavaan paikkaan vyöhykkeellä 5
Kukkapenkkiin valitsin kylmyyttä ja paahdetta kestäviä kasveja ja erilaisia tekstuureja ja sävyjä vuoden jokaiseen päivään katajista, koristeheinään ja kevätkukkijoihin.

Kukkapenkin perustaminen kannattaa tehdä kunnolla – lapio käteen vaan!

Tällaisen ylikasvaneen ja yhden kasvin valloittaman kukkapenkin uusimisen aloitan sitten kesäkuussa rehdillä lapioimisella: kaivan vanhaa multaa pois ja kitkeä kipsutan valloittaneen kasvin juuret mahdollisimman tarkasti pois. Sitten tätä penkkiä täytyy vähän korottaa ja reunoja uusia. Penkkiä täytyy korottaa, sillä talon eristeet ulottuvat lähes koko penkin leveydeltä noin 40 cm syvyydessä. Levitän alle maisemointikankaan ja päälle noin 70 cm uutta multaa katajille ja sipuleille. Lopuksi asettelen muutaman kiven penkkiin ja istutan kasvit luonnoksen mukaisesti omille paikoilleen ja Voilà! – Mummo saa talon nurkalle väriä vuoden ympäri.

Taidankin jo käydä varastossa katsomassa, että lapio on valmiina 😉

Sirpa

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *