Miksi pihojen käyttäjät jätetään ulkopuolelle vihersuunniteluvaiheessa?

Kuka tätä pihaa oikein käyttää, häh?

Miksi taloyhtiöiden pihat suunnittelee joku, joka ei tunne talon asukkaita ja heidän tarpeitaan? Miksi asukkaiden mielipiteitä ei kysytä? Onko sinulta koskaan kysytty, mitä sinä toivot taloyhtiösi pihalta?

Suomi on pullollaan taloyhtiöitä, joissa on joskus suurikin käyttämätön viheralue.  Muutama puu, pensas ja nurmikkoa, ehkä pyykkinarut ja pihakeinu. Ei kovin kutsuvaa saatikka käytännöllistä.

Taloyhtiöiden osallistavat vihersuunnittelutyöpajat

Miltä kuulostaisi piha, jossa on monipuolisesti eri aisteja kutkuttelevia kasveja, leikkialue lapsille ja puutarhamaisia nurkkauksia rauhaa kaipaaville lukemista tai vain ajattelua varten? Niin ja tietysti viljelyalue salaattiantimien kasvattamista varten ja grillipaikka asukkaiden yhteisöllisten vappujuhlien ja talkoopäivien keskiöksi.

Taloyhtiöiden osallistavat vihersuunnittelutyöpajat

Ongelmaan on yksinkertainen ratkaisu: otetaan asukkaat mukaan suunnitteluun! Me teemme isännöitsijöiden ja insinööritoimistojen kanssa yhteistyötä vääryyden korjaamiseksi kutsumalla taloyhtiön osakkaat koolle yhteissuunnittelutyöpajoihin. Työpajojen tarkoitus on kartoittaa asiakkaiden tarpeita ja toiveita yhteisiltä piha-alueiltaan nyt ja tulevaisuudessa. Jokainen saa äänensä kuuluviin ja kaikkien ideat otetaan huomioon pihasuunnitelmaa tehtäessä.

Pihan toimintojen uudelleen suunnittelu on juuri nyt ajankohtaista useassa taloyhtiössä, sillä vanhemman taloyhtiön pihasuunnitelman päivittäminen ja toteutus kannattaa tehdä esimerkiksi putkiremontin yhteydessä, kun pihamaa on jo valmiiksi myllättynä. Miltä tämä teistä kuulostaa? Aika järkevältä, eikö?

taloyhtiölle suunnittelemamme ja toteuttamamme perennapenkki.
Viime kesänä saimme suunnitella ja toteuttaa asukkaiden toivoman perennapenkin talon etupihalle. En malta odottaa upeita kuvia, joita tästä saamme kasvien saavuttaessa loistonsa.

Ihanaa kevään jatkoa, kyllä tuo lumi tuosta pian taas sulaa.

Terkuin, Liisa-Maija

Taloyhtiöiden osallistava vihersuunnittelu
Viimeviikolla sain ihailla jo auringossa loistavia krookuksia.