Puutarhuri mukulalomalla

Olen ammattilainen! – siis äitiysloma-ammattilainen. Sain viisivuotiaan sekä kaksikuisen poikaseni nukkumaan päiväunia ja vieläpä yhtäaikaisesti!

Kahvikuppi höyryää ja aurinko paistaa sisään keittiön ikkunasta. Nyt otan siis ”kynän käteen” ja alan haaveilla ensi kesästä. Kaikenlaista pyörii päässä iloisesti sekamelskassa. Auringon ensimmäisten lämmittävien säteiden huumassa keittiön ikkunalla kasvaa herneen, mungpavun ja auringonkukan versoja. Niistä saa iloisen salaatin ja rapeata rouskuvaa leivän päälle.

Siemeniä on tilattu jo kasapäin yhteistuumin palstalaisten kanssa ja tänään ne saatiinkin jo hyppysiin! Kylvän joitain, kuten purjon, avomaan kurkut ja kesäkurpitsan esikasvatusta varten ikkunalaudoille (joita täytyy asentaa lisää!). Avomaan kurkut teen tänä kesänä näin, koska viime vuonna sain vain pikkurillin kokoisia kurkkuja – vaikka herkkuja nekin!

Esikasvatus alkakoon. Tilasimme myös aimo määrän maanparannuskasveja tyhjien plänttien täyttämiseksi.
Hyötykasviyhdistyksen tilaukseen meni maanparannuskasvien lisäksi myös herkkuja.

Meillä Mukulapuutarhalaisilla ei ole omaa palstaa Kesämaassa vaan laitamme kaikenlaista vihannesta ja yrttejä sekä maanparannuskasveja kasvamaan sinne, missä maa muuten uhkaa jäädä paljaaksi. Ensi kesäksi olen tilannut tätä tarkoitusta varten malvaa, tattaria, hunajakukkaa, herneitä ja auringonkukkia.

Kasvit pyrin valitsemaan niin, että niistä olisi monipuolisesti hyötyä meille viljelijöille sekä luonnolle. Esimerkiksi Malva on kaunis päiväperhoskasvi sekä hyvä yrttikasvi. Tänä kesänä saamme toivottavasti sekoitella villiyrttien sekaan vähän kasvatettujakin yrttilöitä.

Palstalaisillekin olen toitottanut varmasti kyllästymiseen asti maanparannuskasvien merkitystä. Varsinkin, kun peltomme kesämaassa on aika hiesuista. Mutta enemmin hiesua kuin kovaa ja tiivistä savimaata. Nimimerkillä Soson savimaan kasvatti 😉

– Sirpa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *