Kesämaassa kasvaa jälleen

Mukula Puutarhat logo ympyrä

 7. maaliskuuta 2016

Kevät 2015 oli vissiin luovan hulluuden aikaa ja ehkä siinä oli hippunen sattumaakin mukana.

 

Jyväskylän Sinfonian konsertista se lähti, kun ohimennen mainitsemani haave yhteisöllisten palstapuutarhojen perustamisesta sai myös ystäväni  innostumaan aiheesta ja jakamaan oman haaveensa puutarhaterapiaan ja laatikkopuutarhoihin perustuvasta yrityksestä.

Haaveeksi sen uskoimme myös jäävän, sillä eihän tällaisella kaikenmaailman pelastamisella voi toimeentuloa saada eikä ajatus mitenkään sovi nykymaailmaan. Toisaalta tiesimme trendien olevan menossa puhtaan, itse kasvatetun luomuruuan suuntaan, mutta emme olleet ollenkaan varmoja onko Keski-Suomi vielä tällaiseen valmis. Yllättäen alkoi aiheeseen liittyviä artikkeleita osua silmiin nettiä selatessa ja keskustelua muun muassa puutarhanhoidon terapeuttisista hyödyistä käytiin useammallakin kanavalla. Usko ideaan kasvoi.

Kesällä päätimme osallistua Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun järjestämään yrityshautomoon ihan vain ”huviksemme”, testataksemme idean järkevyyttä. Palaute oli varovaisen innostunutta ja yllätykseksemme ohjaajamme uskoivat ideaan miltei vahvemmin, kuin me itse. Huomasimme siis olevamme todella trendikkäitä ja näytti siltä, että juuri oikeaan aikaan liikkeellä. Tosin kukaan ei tuntunut tietävän ihan tarkkaan mistä se toimeentulo saadaan! 😀

bucket garden - puutarha ämpärissä

Ryhdyimme kuitenkin selvittämään mahdollisia peltotilkkuja, joihin voisimme perustaa palstoja ja muutamien eri vaihtoehtojen tutkiskelun jälkeen saimme neuvon Uusyrityskeskuksesta ottaa yhteyttä Muuramen kuntaan.

Muurame on erittäin yrittäjäystävällinen kunta ja sen saimme kokea ihan viimeisen päälle, kun heti alusta alkaen kunnan vastuuhenkilöt suhtautuivat ideaamme positiivisesti ja tarjosivat muutamaakin mahdollista kohdetta vuokrakäyttöömme. Lopulta päädyimme idylliseen, tosin paljon rakkautta (kunnostusta) vaativaan Kesämaa-tilaan, joka kuuluu kuntalaisten virkistysalueeseen. Kesämaa jatkaa kaikkien yhteisenä virkistysalueena ja tulee samalla toimimaan Mukula Puutarhojen kotipesänä. Se tosin kävi jo aika pian selväksi, että voittoa palstoista emme tule saamaan vaan mahdollisuuden toteuttaa haave. Toivomme, että pienellä palstavuokralla Kesämaa pyörittää itse itseään ja luo hyvänmielen yhteisöllisyyttä. Yritys kääntäköön katseensa muita haasteita kohti.

Saatamme jo kuvitella tilan täynnä iloisesti viheltelevää väkeä kuokkimassa palstoilla, viettämässä kauniita kesäpäiviä koko perheen voimin ja puuhastelemassa yhdessä sadonkorjuujuhlia.

Ensi askeleet otettiin tammikuussa 2016 Muuramen kunnan johdolla järjestetyssä asukaskuulemistilaisuudessa. Vaikka vuokrasopimusta Kesämaasta ei vielä tätä kirjoitettaessa ole laadittu, niin alkaa näyttää siltä, että haaveemme yhteisöllisestä palstapuutarhasta on tänä keväänä toteutumassa. Toivon sydämeni pohjasta, että saamme koottua innostuneen joukon kasvattamaan kanssamme luonnonmukaisia vihanneksia, yrttejä ja vaikka mitä!

Herätetään yhdessä Kesämaa-tila uuteen kukoistukseen!

Liisa-Maija

ps. palstavarauksen voit tehdä sähköpostilla info@mukulapuutarhat.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *